Publicerat 2014-06-18 11:01.
Har du någon gång upplevt att du vaknat upp efter en natts sömn och det kliar fasligt på kroppen? Då kan det vara så att du fått en påhälsning av vägglöss.
Förr i tiden, under fattiga förhållanden var det extra vanligt att man hittade en eller flera vägglusar hemma. Denna märkliga varelse, som på nära beskådan påminner något om de utomjordiska varelserna i filmen Starship Troopers har under senare år börjat dyka upp allt oftare. Namnet ”vägglöss” är lite förvirrande då många tror att ohyran består av löss men i själva verket så tillhör vägglössen skinnbaggarna.
Dessa vägglöss består av flera olika arter. I Sverige har vi 4 olika arter av vägglöss. Den arten som angriper människan heter Cimex lectularius på latin.
Hur vet jag att det är vägglöss jag har hemma?
Självklart så finns det mängder av insekter och kryp som kan förekomma i hemmet vilket inte heller granaterar att det är just vägglöss du har hemma. Vägglössen är ganska små och kan vara svåra att upptäcka.
Ett knep för att lokalisera om det är en vägglus som kryper runt i ditt hem är att titta efter svarta prickar på eller under sängramen. De svarta prickarna är vägglössen spillning och vägglössen trivs väldigt bra i våra sängar.
Du kan göra ett litet test hemma för att ta reda på om det är just vägglöss du råkat ut för. Fäst en dubbelhäftande tejp runt sängens botten. Eftersom vägglössen gärna befinner sig i och nära sängen ska du inom några dagar kunna se ifall de har fastnat i tejpen.
Vanligt är också att man blir biten under nattetid om det förekommer vägglöss i hemmet. En stark orsak till att vi har vägglöss är att de sprids genom resande, därför ska du alltid se till att tvätta dina kläder ordentligt efter att du rest. Tänk också på att packa upp innehållet i resväskan utomhus så minimerar du risken att drabbas av vägglöss. De små krypen trivs även bra i begagnade kläder och möbler.
Hur ska man bedöma om bettet är från en vägglus?
Det bästa du kan göra om du misstänker att du blivit biten av en vägglus är att känna efter och titta efter symptom. Det kan ta flera dagar innan vägglusen biter dig om den befinner sig i hemmet. Det kan till och med ta upp till två veckor innan några symptom visar sig. Har du blivit biten kommer du tydligt att kunna se betten, dessa kliar oftast fasligt mycket vilket också kan göra att betten blir röda och svullna om man kliar.
Har du fått bett och misstänker att det är från vägglöss är det viktigt att du agerar. Sitter betten över större delar av kroppen bör du besöka en vårdcentral och be om något lindrande mot klådan och svedan.
Vad kan hyresvärden göra?
Nästa steg är att kontakta hyresvärden och berätta om problemet. Det finns en hyreslag som går under namnet ”skador eller brister i lägenheten till men för hyresgästen” – poängtera att du är införstådd med denna hyreslag och att du förväntar dig att få hjälp. Eftersom vägglöss är ett vanligt förekomande problem så finns det stora chanser att din hyresvärd varit med om liknande situationer tidigare.
Du som hyresgäst har rätt till hyresnedsättning eller skadestånd när du blivit utsatt för vägglöss. Det finns en hyresreduktion som ligger på 15 % men det går även att kräva större ersättning om problemen är allvarliga.
Din hyresvärd är alltid ansvarig att hjälpa dig så länge det inte finns bevis som styrker att du själv tagit dit ohyran. Hur mycket du kan få i kompensation beror helt på hyresvärden så försök att hålla en proffsig konversation när du tar upp ämnet även om du egentligen är förbannad.
I värsta fall kan din lägenhet behöva saneras och då kommer din hyresvärd få boka en tid för inspektion och kontroll av ohyran. Viktigt att tänka på om din lägenhet skulle behöva snareas är att du bor kvar i lägenheten så att du direkt upptäcker om ohyran kommer tillbaka. Visar sig inte vägglössen på fyra fem veckor kan du räkna med att de försvunnit.
Sleep tight, don’t let the bedbugs bite!
Bildkälla: Anticimex. Fotograf: Lennart Falk.