Publicerat 2022-09-21 16:00.

Visste du att var tredje inbrott sker i lägenhet? Genom att installera ett larm i lägenheten får du ett tryggare och säkrare hem, oavsett om du är hemma eller inte. Larmet skyddar dessutom både mot inbrott och brand.

Hitta bästa och billigaste hemlarmet - få larmbolagens lägsta priser på Hus.se:

Ansök om kostnadsfri offert här

Det kan upplevas som tryggare att bo i lägenhet än i villa, men enligt statistiken kan även du drabbas av inbrott. Att ha grannar nära inpå och en låst port kan upplevas som en falsk trygghet. Inbrott sker överallt och då är ett larm till lägenhet en extra trygghet. Dessutom kan ett larm till lägenhet även skydda mot saker som brand och vattenskada.

Vad är ett larm till lägenhet?

Ett larm till lägenhet ger dig ett tryggare och säkrare hem och är i grund och botten samma system som ett hemlarm för villa. Däremot behöver du inte lika många komponenter och kan tänka till lite när du gör dina tillval. Beroende på vad du har för larmpaket och vad som ingår i det kan det skydda mot både inbrott, brand och vattenskada. Larmet är litet och smidigt och du väljer själv om du vill ha det kopplat till en larmcentral och vilka enheter och tjänster du vill ska ingå i priset.

Så fungerar ett larm till lägenhet

Lägenhetslarm är trådlösa och passar till alla lägenheter, oavsett storlek och våningsplan. Du har även i de flesta fall rätt att installera ett larm i din hyresrätt. Larmet varnar vid saker som inbrott och brand och gör att du snabbt kan göra något åt det. Du får ett meddelande till din mobiltelefon och har därmed bra koll på vad som händer även när du inte är hemma. Har du hemlarmet uppkopplat till en larmcentral kontaktas och vidtar de åtgärd när något händer.

Vad ingår i ett larm till lägenhet?

Det ingår oftast samma komponenter i ett lägenhetslarm som i ett hemlarm till villa, fast inte lika många. Vissa anser inte att behovet av ett skalskydd är lika stort, men det finns andra saker som kan ingå eller väljas till utöver basutbudet.

Centralenhet, larmpanel och larmbricka

I larmpaketet ingår det alltid en centralenhet och en larmpanel. Centralenheten håller samman larmet och du kopplar upp det mot både wifi och GSM-nätet. Det är på larmpanelen du larmar på och av ditt larm, vilket du antingen gör med kod eller en larmbricka. Via larmpanelen kan du även ha direktkontakt med larmbolaget.

Inbrottslarm – rörelsedetektorer och kamera

Trots säkerhetsdörr och kåpa över låsvredet kan inbrottstjuven ibland ändå ta sig in i lägenheten. Bor du på bottenplan kan tjuven även ta sig in via fönster eller balkongdörr. Inbrottslarmet innehåller ofta ett skalskydd med magnetkontakter som placeras vid fönster och dörrar och som larmar om ett inbrott är på väg att genomföras. En rörelsedetektor uppfattar rörelser och en kameradetektor filmar vid larm och samlar bild och film som skickas till larmcentralen och din mobiltelefon. En siren kan också varna grannar och skrämma bort ovälkomna gäster. Via larmpanelen kan larmbolaget få direktkontakt med inbrottstjuven och be den lämna lägenheten. Vissa larmbolag erbjuder även rökgenerator som fyller lägenheten med rök så att inbrottstjuven inte längre kan se vad den ska stjäla.

Brandskydd

Larmet innehåller ett brandskydd i form av rökdetektorer som varnar när rök uppstår. Du får ett meddelande till mobiltelefonen och är du uppkopplad till en larmcentral varnas de. När branden är verifierad kontaktas sedan räddningstjänsten.

Vattenlarm

Har du diskmaskin eller tvättmaskin finns det alltid en risk att en vattenläcka uppstår. Med ett vattenlarm kan vattenskador upptäckas i tid, trots att du inte är hemma.

Larmdekaler och skyltar

Det följer alltid med larmdekaler och skyltar som har en avskräckande effekt och gör lägenheten mindre attraktiv för ett inbrott. De visar att lägenheten har larm och att inbrottet inte kommer att ske obemärkt.

Direktkontakt med larmbolaget och fri väktarutryckning

En av fördelarna med hemlarm är att du kan betala för en tjänst som gör att det kopplas upp mot en larmcentral och få direktkontakt med larmbolaget, dygnet runt året om. De kan prata med dig och andra som är i hemmet, skicka väktare eller kontakta polis och räddningstjänst för vidare åtgärder.

Fördelar med ett larm till lägenhet

Bor du några trappor upp kan det kanske kännas onödigt att ha ett hemlarm till lägenhet. Bor du däremot på bottenplan med fönster i markplan kan ett skalskydd ändå kännas tryggt. Dessutom ingår det fler saker än bara detektorer. Det är lätt att glömma spisen på eller ett levande ljus kvar hemma när du går till jobbet och då är ett brandskydd den bästa lösningen. I lägenhetslarmet kan det även ingå kamera så att du alltid ser var som händer när du inte är hemma och en trygg SOS-larmknapp som gör att du snabbt kan larma om du skulle skada dig eller bli sjuk.

Lägenhetslarm med eller utan abonnemang?

Du kan välja ett lägenhetslarm med eller utan abonnemang. Ett lägenhetslarm med abonnemang hyr du och det är kopplat till en larmcentral. Väljer du ett lägenhetslarm utan abonnemang friköper du det och du kan själv välja att betala en månadsavgift för att koppla upp det till en larmcentral.

Vad kostar ett larm till lägenhet?

Vad ett larm till lägenhet kostar beror på om du köper eller hyr det och om du ska ha det uppkopplat mot en larmcentral. Ett larm utan abonnemang kostar runt 1500-7000 kronor. För hemlarm med abonnemang kan startavgiften vara på allt från några hundralappar till flera tusen och månadskostnaden kan ligga på runt 100-500 kronor. Ibland ingår installationen i priset och ibland betalas detta separat.

FAQ:

Varför ska man ha larm till lägenhet?

Lägenhetslarm är bra mot både inbrott och brand och gör att du kan känna dig trygg även när du inte är hemma.

Vad ingår i larm till lägenhet?

Ett larm till lägenhet innefattar ofta både inbrottslarm och brandlarm. I larmet ingår ofta centralenhet, larmpanel, larmbricka, magnetkontakter, rörelsedetektor, kameradetektor och rökdetektor.

Vad kostar larm till lägenhet?

Priset på ett lägenhetslarm varierar lite beroende på vad som ingår. Ett larm utan abonnemang kostar runt 1500-7000 kronor. För hemlarm med abonnemang kan startavgiften vara på allt från några hundralappar till flera tusen och månadskostnaden kan ligga på runt 100-500 kronor.