Publicerat 2014-06-07 10:00.
De flesta växter tar upp koldioxid och släpper ut syre. Det är en del av fotosyntesen som också resulterar i friskare luft. Växter är bra på många olika sätt, det är faktiskt tack vare våra växter som många av de giftiga ämnena i luften tas upp då växterna fungerar som ett reningsfilter. Stadsodling är en relativt ny trend som lockar allt fler människor att agera för att förbättra jordens klimat.
I Malmö arbetar man för att parker ska få igång fler odlingar. Många människor söker sig till växternas nya lokaliseringar och vill hjälpa till med att plantera, sköta om och skörda växterna. Men det är inte bara i Malmö som trenden är ett faktum, även Stockholm, Göteborg och andra av Sveriges större städer har startat med stadsodling.
Så hur går stadsodlingen till? Stadsodling sker som namnet avslöjar mitt i innerstaden. Syftet är att växterna ska rena luften i centrum där avgaser från bilar men även andra skadliga ämnen har en farlig inverkan på miljön.
Du kan odla lite hur som helst i mån av läge och plats. Har du ett hus i centrum är det inte fel att plantera växter i trädgården, men du kan också passa på att utnyttja din altan, balkong eller också odla växterna på ett plant hustak. Om du bor i en hyreslägenhet kan du fråga din hyresvärd om det finns några särskilda bestämmelser kring hur du får odla.
Stadsodling är även ett smart sätt att odla mer närproducerat på. Allt fler uppmärksammar hur ohälsosamt och farligt det är med olika besprutningsmedel på frukter och växter som går att handla i matbutikerna. Vi tänker även på kommande generationer när vi väljer att odla i innerstaden.
Enligt FI:s senaste klimatrapport är jordens energibudget i obalans. För närvarande för solen in mer energi i atmosfären än vad som går tillbaka till rymden. Resultatet är en ökning av den värmeenergi som lagras i jorden och i haven. Denna obalans driver ökningen av den globala temperaturen. IPCC drar slutsatsen att över 90 procent av den överskjutande värmen lagras i havet. Om uppvärmningen inte bromsas kan den globala havsnivån stiga uppemot en meter.
Bildkälla: Nelson Garden
Växterna som är mest populära att odla i innerstaden är de växter som inte tar allt för stor plats, är lätt att odla och växer relativt fort.
Chilipeppar är en populär planta som allt fler smäller upp på balkonger och hustak. Chiliplantan är väldigt enkelt att sköta om och går att odla både utomhus och inomhus.
Bladväxter som olika sorters kryddor och plocksallad är också populärt. Det är både praktiskt och nyttigt att kunna krydda sina maträtter med närproducerade kryddor.
Tomater äter vi gärna året runt och det som är smidigt med en tomatplanta är att den får ganska många tomater som räcker till mycket mat.