Publicerat 2014-08-20 12:17.
Slutpriset på bostadsrätter lägger sig avsevärt högre än det pris som säljaren ser som acceptabelt. Det visar färsk statistik från Svensk Mäklarstatistik som tagits fram på uppdrag av Dagens Nyheter.
Källa: Wikimedia Commons Bild: Ljprllc (CC BY-SA 3.0)
Under juli månad fick de som köpte bostadsrätt betala 8,8 procent mer än det accepterade priset. Ser man till storstäder är skillnaden desto större. I genomsnitt har slutpriset hamnat 9,3 procent högre än annonspriset i Stockholm och Göteborg. Malmö går dock mot strömmen där det accepterade priset och slutpriset endast skiljer sig 0,7 procent.
För fyra-fem år sedan såg dock marknaden betydligt större skillnader. Under 2010 kunde slutpriset vara så högt som 20 procent mer än annonspriset. De höga prisskillnaderna var resultatet av ett lågt utgångspris, ett så kallat lockpris. I och med det infördes 2011 termen "accepterat pris", vilket kräver att mäklaren sätter ett pris som är marknadsmässigt. Idén förändrade marknaden, vilket syntes väl i statistiken. I slutet av samma år var skillnaden endast 4 procent mellan slut- och accepterat pris. Dock steg prisskillnaderna åter igen under 2013 och dessa har hållit sig på samma nivå sedan dess.
- Det händer något i slutet av 2013 och då är vi nästan tillbaka där vi började, säger Mäklarsamfundets kundombudsman Titti Öhrn till Dagens Nyheter.
Titti Öhrn säger till DN att skillnaderna i pris kan ha flera orsaker. Det kan röra sig om bostadsbrist, att det är billigt att ta lån och snabbt stigande bostadspriser. Hon säger även att om skillnaden mellan utgångspris och slutpris blir för stor kan köpare reagera, dock konstaterar hon att det är säljaren själv som väljer vem man säljer till och till vilket pris.
- Den heta bostadsmarknaden kräver mycket av mäklarna. De måste vara uppmärksamma och vissa objekt är svårbedömda. Men man får inte slå sig till ro och tro att det ska lösa sig. Det är bra att det här får uppmärksamhet och vi måste jobba aktivt för att komma tillbaka till mindre skillnad mellan ut- och slutpris. Det är viktigt för mäklarnas trovärdighet, menar Öhrn.