Publicerat 2014-08-06 12:29.
Att välja rätt golv till bostaden är väsentligt för både utseende och livslängd. Här redovisar vi flera olika golvtyper, beskriver deras funktion och i vilket rum de gör mest nytta.
KLINKER
Källa: Konradssons Bild: Konradssons
Marte Thassos Vit/;Marte Nero Acapulco Svart
Klinker är ett hårt golv bestående av pressad lera som är mycket tåligt och lättskött. Plattorna går inte att slita ned, samlar inte åt sig smuts eller skadas av kemikalier, vilket gör att livslängden är lång. Men tänk på att i och med att golvtypen är hård, blir risken för skador större vid fall eller barnlek.
Skillnaden gentemot likartade kaklet är att klinker har en lägre vattenabsorption. Den låga vattenabsorptionen gör det möjligt att installera golvvärme, vilket kräver en absorption på under 6 procent. Samtidigt är klinker mycket mer slitstarkt än kakel, då materialet bränns i högre temperatur under tillverkningen.
Se till så att du använder rätt storlek på klinkersplattorna. Små plattor kan till exempel få ett rum att framstå som större än vad det är. Klinker går att lägga i bostadens alla rum, men är vanligast i kök, badrum och hall. I badrum är det fördelaktigt att lägga små plattor, för att skapa korrekt lutning. Det är viktigt att golv i våtutrymmen läggs korrekt för att undvika vattenskador, anlita en expert på området för bästa resultat. Kökets golv bör vara ett av de tåligaste i hemmet och då är klinker ett utmärkt alternativ. Golvet blir då lätt att svabba rent och klarar av spill och vatten. Kom dock ihåg att det blir ett hårt underlag att stå på en längre tid. Hallgolvet bör likt köksgolvet tåla mycket. Hallen används av hela hushållet dagligen och ska klara av slitage från grus, sand och sten.
LAMINAT
Källa: Egger Bild: Egger
H2773 Helmond Elm Lightbrown
Laminatgolv består av ett pressat träbaserat material samt ett botten- och ytskikt av plast. Golvet finnes i flera olika mönster; vanligast är mönster som föreställer trä, sten eller klinker. Laminat är likt klinker slitstarkt och tåligt men skulle golvet skadas är det svårt att åtgärda. Tänk på att välja ett högkvalitativt laminatgolv om du önskar att det ska hålla längre. Det finns golv av lägre kvalitet som inte är lika tåliga för slitage.
Ett laminatgolv är resistent mot smuts vilket betyder att det ej krävs någon behandling med vax eller polish. Väljer du ett lackat laminatgolv kan du underhålla golvet med en refresher några gånger per år.
Ett laminatgolv kan oftast inte jämföras med parkett och massivt trä när det kommer till känsla. Utseendemässigt påminner de om varandra med laminatgolvet anses vara kallare och stummare att gå på. Laminatgolv är vanligt att lägga i hallen, vardagsrummet och köket.
LINOLEUM
Källa: Forbo Flooring Bild: Forbo Flooring
Marmoleum Click 30x30
Linoleum är en matta eller plattor bestående av bland annat linolja (därav namnet), juteväv, kork, trä och harts. Linoleumgolv använd ofta på kontorsarbetsplatser och liknande miljöer där ett mycket slitstarkt underlag är av fördel. Golvet är hållbart och vid mindre skador reparerar materialet sig självt. Blir underlaget slitet är det möjligt att underhålla med bonvax. Linoleum är miljövänligt och kommer i flera olika mönster.
Golvet tål inte varaktig väta vilket gör att det ej bör placeras i våtutrymmen som badrum och tvättstuga. Inte heller hallen är ett bra alternativ. Lägg linoleum istället i torra rum som kontor, barnrum eller sovrum.
Väljer du plattor är golvet lätt att lägga själv, men materialet kostar något mer än en matta. Linoleummattor är dock svårare att handskas med och kräver ofta en skicklig hantverkare.
MASSIVT TRÄ
Källa: Trinity Golv/Novafloor Bild: Trinity Golv/Novafloor
Trinity Ek Polar White
Massivt trä är ett golv bestående av enbart ett träslag, det kan vara allt från ek och ask till valnöt och furu. Ett massivt trägolv är mycket tåligt och är långlivat, då det kan slipas ned flera gånger. Tänk på att ju tjockare träet är, ju fler gånger kan det slipas. Önskar du ett extra tåligt golv väljer du ett hårt träslag som står emot slitage bättre än ett mjukt.
Genom att borsta och dammsuga upp större smutspartiklar varje dag förlänger man golvets livslängd. Undvik att använda dig av vatten när du gör rent massiva trägolv. Massiva trägolv kommer att krympa respektive svälla när luftens fuktighet varierar. Den låga densiteten gör dessutom att golvet lättare får skador och jack.
Trägolv är mycket populärt som golv och används idag över hela huset, bortsett från badrummet. Ska ett trägolv läggas i köket eller hallen är det bra att det lackeras för att kunna stå emot väta och smuts bättre. Ett hårdare träslag kan rekommenderas i barnrum och hallar. Trägolv kan vara både obehandlade och behandlade innan insättning, välj vad som passar dig bäst. Använd en fackman när golvet ska läggas, då arbetet är både svårt och tungt att utföra på egen hand.
PARKETT
Källa: Kährs Bild: Kährs
Ek Danaborg Parkett
Även parkett hittas i flera olika träslag. Här består dock plankorna av tre skikt; ett ytskikt av massivt trä samt två ytterligare skikt av antingen gran, furu, plywood eller träfiber. I och med att plankorna är uppbyggda av skikt minskar chansen att golvet krymper eller sväller beroende på luftfuktigheten. Parkettgolv kan slipas om - kolla dock över tjockleken på slipskiktet innan du lägger golvet för att veta hur många gånger du kan slipa om.
Likt laminat är parkettgolv enkla att lägga. Allt du behöver göra är att klicka ihop plankorna och resultatet blir ett snyggt golv med knappt synliga skarvar. Parkettgolvet tål inte stora mängder vatten, så undvik att svabba golvet regelbundet eller alls. Borsta eller dammsug och använd dig av en något fuktig trasa för att bli av med fläckar. Golven är ofta lackade innan köp vilket gör att det kan motstå skador bättre. Underhåll lackade golv genom att rengöra med refresher ett par gånger varje år.
Ett parkettgolv passar bra i hemmets alla rum, förutom badrummet då det ej tål mycket väta. Har hushållet yngre barn kan det dock vara lämpligt att använda sig av annan golvtyp i hall och kök där det ofta blir hårt tryck och mycket slitage. Vid val av parkett kommer golvets livslängd minska avsevärt om det utsätts för springande och lekande barn dagligen.
TEXTILGOLV/HELTÄCKNINGSMATTA
Källa: Golvabia Bild: Golvabia
Rossini Vit
Heltäckningsmattan var en het trend förr i tiden, och är det än idag i länder som USA och Storbritannien. Nu kan man dock åter igen se en ökning i popularitet i Sverige. Textilgolv är mjuka och finns i många olika texturer, färger och tjocklekar. Golvet läggs antingen som matta (rulle) eller som plattor och är ljuddämpande.
Textilgolven är vanligtvis behandlade så att de kan motstå smuts, vilket gör dem lättare att rengöra. Se till att dammsuga golvet minst en gång i veckan och använd en fuktig trasa för att få bort fläckar. Tänk dock på att textilgolv överlag är svårare att rengöra än andra golvtyper.
En heltäckningsmatta är perfekt i barnrum, då de minskar risken för skador vid lek. Även i sovrum passar textilgolv utmärkt - vem vill inte sätta fötterna på något mjukt på morgonen? Använd aldrig den här typen av golv i våtutrymmen. I dragiga bostäder med kalla golv passar heltäckningsmattan utmärkt. Textilgolvet är varmt till skillnad från till exempel ett laminatgolv. Det är relativt enkelt att själv lägga in ett textilgolv, men det rekommenderas att använda sig av en fackman för bästa resultat.
VÅTRUMSMATTA
Källa: Forbo Flooring Bild: Forbo Flooring
Aqua Carbon Våtrumsmatta
Våtrumsmattan är ett billigare alternativ till klinker, fast du slipper tätskikt och fogar. De senaste åren har mattan utvecklats till det bättre och har nu börjat utmana kakel och klinker som första interiör i badrum. Det finns flera färger, texturer och mönster att välja bland när du valt att lägga våtrumsmatta, allt från fräcka okonventionella designs till illusioner av klinker.
Våtrumsmattor är enkla att rengöra, vilket gör att de passar bra i stora hushåll och hushåll med barn. Rengör bäst genom att svabba med vatten och medel, men undvik att polera på grund av halkrisken.
Golvets vattentäta karaktär gör den perfekt för badrum, tvättstugor och liknande våtutrymmen. Tag hjälp av en erfaren fackman som lägger mattan. Då är du säker på att arbetet är utfört korrekt och att du inte drabbas av fuktskador i framtiden.