Publicerat 2014-08-14 12:03.
Anmälningar mot landets fastighetsmäklare blir allt fler. Det visar den senaste statistiken från Fastighetsmäklarinspektionen, rapporterar Sveriges Radio P4 idag.
Källa: Wikimedia Commons Bild: Jonathan Joseph Bondhus (CC BY-SA 3.0)
Totalt har 156 anmälningar lämnats in under januari till och med juni månad. Det är en ökning från de 126 som rapporterades under motsvarande period 2013.
Det kommer in flest anmälningar gällande själva budgivningsprocessen, som köparen då inte anser har genomförts på ett korrekt sätt. Även förmodade lockpriser har lett till många anmälningar. Nitton stycken anmälningar har gjorts endast under årets första sex månader, där köparen menar att annonspriset har varit för lågt. Bostadsrättspriserna har stigit överlag i tillväxtregioner den senaste tiden, dock har fastighetsmäklarna inte hängt med i ökningen när annonspriser sätts.
- Gapet har ökat mellan "ut" och "slut" igen och det är något som man måste bevaka och titta på vad det i så fall beror på, säger Titti Öhrn, kundombudsman på Mäklarsamfundet till Sveriges Radio.
När du som köpare, säljare eller spekulant anser att en fastighetsmäklare handlat inkorrekt vid en förmedling är det möjligt att göra en anmälan till Fastighetsmäklarinspektionen. Genom att skicka din personliga information, mäklarens information och anledning för anmälan tillsammans med ytterligare kopior av betydande handlingar så som uppdragsavtal, köpehandlingar, objektsbeskrivning och boendekostnadskalkyl tas ärendet upp av inspektionen. Fastighetsmäklarinspektionen har dock ingen skyldighet att driva ärendet eller göra en granskning av fastighetsmäklaren. De anmälningar som kommer in utgör främst ett underlag för uppsynen av landets mäklare.
Önskar du skadestånd eller annan ekonomisk ersättning ska ärendet prövas i domstol eller allmänna reklamationsnämnden. Kontakta en advokat eller annat juridiskt ombud angående anmälningen.