Publicerat 2014-07-14 12:54.
Unga vuxna, studenter, pensionärer, barnfamiljer och ensamstående kvinnor. Fem socialt utsatta grupper som riskerar att bli utan bostad på grund av hyreskontraktens krav. Det visar en undersökning genomförd på uppdrag av Boverket.
Källa: Wikimedia Commons Bild: Alex Proimos
Tio hyresvärdars uthyrningspolicy har granskats av bostadsforskarna Gunnar Blomé och Kerstin Annadotter för att få en uppfattning om de krav och regler som ställs när det kommer till att fördela lägenheter. Ålder, inkomstnivå, inkomsttyp, hyresskulder, betalningsanmärkningar och tidigare referenser är några av "grundkraven". Undersökningen har dock visat att reglerna skiljer sig avsevärt värdar emellan.
Skillnaden är störst när det kommer till vilka krav företagen ställer på de möjliga hyresgästernas inkomst. En tredjedel har krav på en bruttoinkomst tre gånger årshyran och över hälften anser inte sjukpenning och föräldrapenning som en självklar grund för hyreskontrakt.
Detta sätter då förstås unga vuxna, studenter, pensionärer, barnfamiljer och ensamstående kvinnor i en besvärlig sits.
Gunnar Blomé och Kerstin Annadotter konstaterar att det kan vara tid för en undersökning angående diskriminering på bostadsmarknaden, om det som faktiskt står i bostadsbolagens uthyrningspolicy är korrekt. Särskilt i dagsläget när inkomstskillnaderna i landet ökar.
Bostadsforskarna önskar att bostadsbolagen i framtiden väljer bort sina individuella uthyrningspolicys. Som alternativ väljer man rättvisa, jämlika regleringar på statlig nivå och regionalt samarbete vid fördelning av försörjningsstödstagare.
- På lång sikt måste målet vara att göra de flesta krav i bostadsföretagens nu ständigt pågående åtstramande uthyrningspolicys helt överflödiga, säger de till Hem & Hyra.