Publicerat 2014-06-05 09:45.
För att minimera olycksrisken är det av alla största nödvändighet att brandsäkra din bostad. Ingen människa vill förlora sina egendomar i eldens lågor. Kan man dessutom arbeta för att förhindra en brand av en villa sparar man 25 ton koldioxid - ett utsläpp som hade fördärvat miljön. Genom att tag reda på värdefull fakta och att underhålla sitt hus löpande skapas en bra grund för att inte drabbas av brandolyckor.
Det omkommer runt 100 människor av bränder varje år i Sverige. Majoriteten av de som omkommer gör så i sitt eget hem. Vid 75 % av alla dödsbränder finns det ingen fungerande brandvarnare.
Brandvarnare
Brandskyddsföreningen rekommenderar att montera en brandvarnare i varje rum. Är detta inte ett alternativ bör man minst ha en brandvarnare per våningsplan. Gör det så brandsäkert som möjligt genom att installera en varnare per varje 60 kvadratmeter, med max 12 meters avstånd. Brandskyddsföreningen föreslår att om det inte finns en brandvarnare i sovrummet, bör det finnas en i direkt anslutning till rummet. Undvik att installera brandvarnare nära spisen för att minska chansen för falsklarm.
En brandvarnare ska monteras vid takets högsta punkt och minimum 0,5 meter från väggen. Kom ihåg att testa din varnare med jämna mellanrum! Det gör man genom att trycka på en synlig knapp - om det piper är den duglig. Äger man brandvarnare med vanliga batterier, ska dessa bytas minst en gång om året.
Brandsläckare
En brandsläckare i hemmet är ett bra alternativ för att själv kunna släcka när det börjar brinna. Det finns flera olika klasser av släckare: A, B och C. Minst A- och B-släckare bör användas i hemmamiljöer. A-släckare består antingen av vatten, skum eller pulver och används för att släcka bränder av trä, papper och textilier medan B-släckare innehåller skum, pulver eller koldioxid och används för brandfarliga varor och plast i hemmet. C-släckare används där det finns risk för gasbrand och innehåller pulver.
Det rekommenderas att bruka en pulversläckare som anses ha bättre släckeffektivitet och vara lättare att manövrera. Pulversläckare är dessutom hyfsat underhållsfria medan en skumsläckare kräver omladdning. För hem, villor och fritidshus rekommenderar Brandskyddsföreningen en pulversläckare på minst 6 kg med en lägsta effektivitetsklass på 43A 233BC. Kolla upp så att brandsläckaren är godkänd av SBSC, DNV eller liknande SWEDAC-ansedd kvalitetsorganisation.
En handbrandsläckare behöver granskas för skador samt att den är laddad en gång i månaden. Det rekommenderas att släckare som ska användas i hemmet kontrolleras av verkstad eller byts ut vart 10:e år. En pulversläckare kräver omladdning var 10:e år.
Placera brandsläckaren lättåtkomligt i bostaden och se till så att alla i hushållet är medveten om hur den fungerar.
Brandfilt
Brandfiltar är utmärkta när det kommer till att släcka mindre bränder. Genom att placera en i köket, där risken för brand är störst, minskar man chansen för vidarespridning av lågorna om man släcker. Se även till att placera brandfiltar på varje våningsplan i hemmet och att de är lättillgängliga för varje person i hushållet.
Utrymningsplan
Slå dig ned med familjen för att gå igenom en utrymningsplan om en brand skulle utvecklas. Se till så att alla känner till hemmets utrymningsvägar och att de ej är blockerade. Det är aldrig fel att vara för förberedd!
Uppsamlingsplats
Om en brand uppstår rekommenderas det att bestämma en uppsamlingsplats en bit från bostaden. Om alla i hushållet känner till uppsamlingsplatsen behöver man inte utsätta någon för att behöva gå in i lågorna igen och leta.
Om en brand uppstår
Se till att så fort du bara kan ta dig ut från bostaden - en brand utvecklar sig snabbt. Finns det dock möjlighet att släcka branden på egen hand ska detta göras. Efter man lämnat se till att stänga igen dörren till huset, då detta hämmar utvecklingen av branden. När du väl är i säkerhet ska man varna omgivningen och ringa 112. Befinner du dig i en lägenhet och du märker att det brinner någon annanstans ska du inte gå ut i ett rökfyllt trapphus, utan stanna kvar där du är och ringa 112.
Släck ljus, gå aldrig ifrån spisen under matlagning och se till så att din brandvarnare fungerar!