Publicerat 2014-10-07 12:27.
I dag hittas de allra högsta priserna på bostadsrätter i Sveriges storstäder. Ser man till priserna i förhållande till disponibelinkomsten har dock störst ökning av bostadsrättspriserna skett i mindre städer. Därmed anses riskerna större utanför storstadsregioner. Det rapporterar Nordea i sin regionala konjunkturrapport.
Källa: Bild: Madelene Kristensson
Mellan 1996 till 2011 har priserna för bostadsrätter stigit med hela 11,1 procent per år, vilket är en betydligt snabbare stegring än för småhus där priserna ökat med 7,7 procent per år under motsvarande period.
En anledning till de ökade bostadsrättspriserna är den rådande urbaniseringen, där storstadsregioner, universitetsorter och högskoleorter är populära mål. Trycket är störst i storstäder med Stockholm i topp som en av Europas snabbast växande regioner. Dock är bostadsmarknaden även het i mindre städer som Linköping, Örebro och Karlstad, som är de tre orter som toppar listan när det kommer till störst ökning av priserna på bostadsrätter de senaste åren. Här har priserna ökat över fyra gånger så snabbt som inkomsterna. Utbudet hänger inte med efterfrågan i dessa mindre orter, vilket leder till ökade priser, och betyder ökade risker på marknaden.
- Jämför man utvecklingen av priser och inkomster förefaller riskerna vara högre i till exempel Linköping än i Stockholm och Malmö, säger Lena Sellgren, senioranalytiker hos Nordea, i ett pressmeddelande.